Sunday, November 27, 2011

12. loeng: Jagamiskultuur: motivatsioon, ärimudelid ja häkkerieetika

Tänase ülesande raames vaatluse all olev artikkel murrab esmalt müüdi, et häkkeri näol on tegemist kellegi pahatahtlikuga, kes murrab süsteemidesse sisse. Tegelikkuses on säärased tegelased hoopis kräkkerid. Häkker on suurte tehniliste oskustega loovisik.
Vastab tõele, et ilma programmeerimisoskuseta antud vallas ei saa ning enamasti  sooritatakse oma teod vabal platvormil. Samuti on obligatoorne veebitehnoloogiate ja inglise keele valdamine. Valdavas osas on arvutiala just ingliskeelne.
Häkkeril endal on võimalik leida mitmeid rakendusi tarkvara arendajana, testimisel, hooldamisel ning muidugi veel vastav häkkerikultuur. Inimesi on igasuguseid ning muidugi on arvutialadel nohikute kontsentratsioon tavapärasest suurem, kuid kindlasti ei tasuks häkkerite ja nohikute vahele võrdusmärki asetada. Paljud häkkerid tegelevad võitluskunstidega ja nii ka "noor-häkkerina" mina.
Usun veel, et kindel spetsialiseerumine näiteks TTÜ võrgurakenduste ja loogika erialale ei tee veel häkkerit, sama hästi võib ta tulla äriinfotehnoloogiast. Loevad võimed, tahe ja võimalused nagu ikka.

No comments:

Post a Comment